och
och
och
och
och
och
Carl lämnade modern någon gång på 1830-talet efter att hon blivit änka och hamnat bland underhållshjonen i Mölnbacka. Han verkar då ha varit i Gunnarskogs församling, för därifrån återkom han till Mölnbacka 1839 och blev dräng hos storebror Anders Petter. Här stannade han några år och begav sig sedan till Ransäters församing 1842.
I Ransäter blev han dräng i Munkfors och träffade smeddottern Anna Maria.
Hon blev med barn, födde dottern Ida Kathrina hemma hos föräldrarna, och gifte sig sedan med Carl 1845-05-12.
De flyttade sedan till bruket i Älgå, där också Carls bror Gustaf samtidigt befann sig.
I Älgå arbetade Carl som spiksmed. De försvinner sedan därifrån, och husförhöret anmärker "icke uppifvet vistelseort 14/11 47", en anmärkning som det även står om Gustaf.
Var de huserade när prästen saknade dem 1847 är oklart, emellertid flyttade de från Älgå till Lyred i Gunnarskogs församling 1849, och där stannade de sedan i många år. Här blev Carl Knippsmed.
I början av 1860-talet ser Carl ut att ha förlorat sitt arbete vid Lyred. Titeln Knippsmed är överstruken i husförhöret och ersatt med "lösdrifv". 1862 flyttade sedan familjen till Kongsvinger i Norge. När sedan familjen återvände till Sverige igen hade den utökats med två barn som var födda i "Medskog" i Norge. Hösten 1872 kom man från "Eiskog" (Eidskog i Norge) till Allstakan i Gunnarskogs församling. Först kallas Carl torpare, men detta ändras snart till "inhyses". Här bodde man fortfarande vid sekelskiftet.