Johan (John) [Artur] Larsson (Tångdal)
Född 1913-12-28 i Tången, Lerbäcks församling, Askersunds kommun
Död  1986-05-20 i Längbro församling, Örebro kommun
Ålder 72 år 4 månader 23 dagar
Son till Johan Larsson och Charlotta Persdotter (HE059.1.6.3.4.4)
[Siv Anna] Mary Dahlström (Tångdal)
Född 1929-03-27 i Örebro Olaus Petri (Norra) församling, Örebro kommun
Död  1962-06-16 i Örebro Olaus Petri (Norra) församling, Örebro kommun
Ålder 33 år 2 månader 20 dagar
Nästa fru
Boplats:
Allmänt:
John var först gift med Mary med vilken han hade två döttrar. De skilde sig 1957-11-08.
Han var senare gift med Margit Ingegerd.

Mary har efternamnet Larsson i Sveriges dödsbok, men anges som frånskild kvinna enligt ovanstående datum.

Livberättelse Från John (avskrivet [av Gino?] från en dålig kopia):

Jag föddes i Tången. När jag var ?½ år flyttade vi till Kumla. Far blev ordinarie banvakt dä. Vi var nio syskon. Tre var utflugna 1914 Karin, Arvid och Erna. De första jag minns var att mamma låg sjuk ....... , såg henne aldrig uppe. Hon dog 1920 52 år gammal. Jag minns att hon stod på bår i vedboden och jag minns också hela begravningen. ..... svarta hästar drog vagnen som var klädd med granris. Mina bröder samt Karin bar henne till graven.

Sex Bröder + far bodde kvar i banvaktsstugan. En grannfru kom och gick samt hjälpte till lite grann. Karin var duktig. Hon bor i Hallsberg. Vi bröder höll ihop. Jag hörde inte att de var osams en enda gång under alla år. Banvaktsstugan var en samlingspunkt. Var och en hade sina kamrater. Huset låg bra till vid Kumla station. Det var en stor trädgård runt huset och alla trivdes hos oss. De förekom mycket musik och alla hade humor men det var fattigt och dåligt med arbete.

Alla ville ha mig att sjunga men jag var blyg då och kröp under bordet och sjöng. Jag fick 5 öre och köpte en strut karameller. Men jag har inte fått en god natt-kram. Sixten och jag var ensamma när vi vaknade på morron karlarna var på sina arbeten.

Som liten tyckte jag om att lyssna. Far var en god berättare och han ville ha sällskap. Det var en högtidsstund när några gubbar kom och drack kaffekask. Far svor aldrig. Konstigt för han hade ju varit Husar. Far ville ha rent och snyggt. Jag låg bakom far och lyssnade den ene gubben var bättre än den andre att berätta.

På fars sida har det gått i arv. Alla var Husarer i Rala vid Sanna-Hed. De fick namn efter soldattorp (Rapp efter Rala).Far berättade att de var tre syskon Lars-Augusta (Johan). De hade ett stort rum .......) med jordgolv. De åt t ex ur samma fat med enkla träverktyg. På vintern tillverkade de träalster som dom fick sälja på marknad .....öping.

Karin och Arvid var född i Rala. Far gick på korpralskola (1894). När Karin var tre år lekte hon med en sax som hon fick i ögat. Hon blev blind på det ögat. Far och mamma bodde på 4 ställen. Han ........e dm Rapp, Holm, Molin (tog sig namnet Larsson efter sin far ...... Rapp när han slutade som husar. Mamma var ifrån Rähult, ligger ..... km från Tången. Kommer ihåg min mormor, en liten vacker gumma, har henne på kort. Hon blev närmare 100 år. De var många syskon.

.........vik i Hallsberg har nu Tången till sommarställe idag.

Det var en liten cirkel de vistades i , Kumla, Almby, Gällersta, Lerbäck, Kräcklinge, Gröve sedan 1758. Far köpte Tången 1900 då han blev extra banvakt. Då fanns det ingen väg till Tången utan man fick gå på spångar över mossarna.

Källor:

Senast ändrad: 2024-03-12