Ett mycket säkrare spår är husförhör från Bjurums församling i Västergötland, där en Johannes med rätt födelsedatum, och dennes föräldrafamilj, är funnen. Faderns förnamn "Johannes" stämmer dock inte riktigt, och något "Högagård" finns inte här. Han anges vara födde i Bjurum, men han kan inte hittas i födelseboken medan hans båda syskon finns där. I det senare husförhöret från Tjällmo, där den då 13-årige "gossen" Johannes finns inhyst hos en familj, kallas han initialt "Jonsson" (efter Johannes d.ä.?), men detta ändras strax till "Andersson". Sammantaget kan detta tyda på att Johannes Källgren d.ä. i Bjurum inte var hans biologiske far utan någon annan ej identifierad "Anders". Det är dock väldigt svårt att förstå, då både hans äldre syster och yngre bror hade Johannes d.ä. som far.
Efter moderns död 1820 (Johannes var då 3 år) verkar förhållandena gradvis ha försämrats, och husförhöret nämner något om att han 1828 (11 år!) var en "landstrykare" (och klagar också samtidigt på att han inte finns i födelseboken); tydligen var förhållandena så svåra att Johannes d.ä. inte kunde försörja barnen, och Johannes d.y. blev tvungen att tigga.
Även hans syster Stina får en anmärkning om att hon var "mindre välartad.
Hans fem år äldre syster flyttade till Tjällmo i slutet av 1820-talet och uppenbarligen följde unge Johannes senare efter. Man hittar nu "gossen" Johannes inhyst hos en familj i Mickelsbo 1830, där han efter några år befordras till "dräng". Det kan noteras att han tycks ha varit klipsk och med ett gott läshuvud, för hans betyg i husförhören är genomgående "a" (dock "ab" i Godegård).
Det är oklart hur länge han stannade i Mickelsbo, men han är sedan hittad fem år senare i Tybble i Godegårds församling varifrån han sedan flyttade tillbaka till Tjällmo 1854.
Här finner man att "Drängen från Bäcketorp" Johannes Källgren och pigan på samma plats, Anna Christina Larsdotter, gifte sig 24:e augusti 1856.
De bodde sedan större delen av sina liv vid Stenstorp på Torps ägor.